K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Római és pannon hangulatok Pleidell János kiállítása
2015. augusztus 30. - 2015. szeptember 27.
« vissza
pleidelljanosportreret.jpg, Pleidell János
Pleidell János
Római és pannon hangulatok Pleidell János kiállítása
Emlékkiállítást rendez a 100 éve született Pleidell János grafikus- és festőművésznek a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban.

A kiállítás megnyitó ünnepsége az Ars Sacra Fesztivál keretében, szeptember 26-án 16 órakor lesz.
A „római iskolának” nevezett művészeti irányzat egyik utolsó jeles képviselője Felvidéken született 1915-ben Hontfüzesgyarmaton. Prágában, Párizsban majd Budapesten végezte tanulmányait. 1935-ben a prágai Károly Egyetem építészeti tanszékének rajz fakultásán tanult, ahol O. Blažiček volt a mestere. 1938-ban ösztöndíjjal járt Párizsban a Julian Akadémián, majd 1938 és 1940 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1936-tól állított ki, első gyűjteményes kiállítását 1947-ben rendezte. Kétszer nyílt tárlata Rómában is (1962-63-ban), hazánk nagyvárosaiban is többször állította ki munkáit, megyénkben többek között 1977-ben Veszprémben a Dési Huber Teremben, 1999-ben Tihanyban a Rege Kávézóban találkozhattak alkotásaival a látogatók. 1949-től 1959-ig a Budapesti Műszaki Egyetem Rajz Tanszékén oktatott mint vezető tanár. 1961-1963-ban Olaszországban dolgozott ösztöndíjakkal. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát. 2007-ben hunyt el Dunaújvárosban.

„Önazonosságának megőrzésében, tehetségének kibontakoztatásában mesterre, segítőtársra talált Aba Novák Vilmosban, főiskolai tanárában, a római iskola legnagyobb alkotójában – írja róla Kratochwill Mimi művészettörténész.

A római iskola az olasz neoklasszicizmus, a novecento művészetének magyar változata. Olaszországi útjain mély benyomást tett rá a reneszánsz művészet emberközpontúsága, gazdag formavilága. De ennél is erősebben hatottak rá az ókeresztény freskók, a román stílus mozaikjai, a kapuzatok, az oszlopok plasztikái, a római reliefek klasszikus arányai, az etruszk vázák dekoratív szépségű képei…

Érzékeny, színgazdag festészete főként az itáliai kisvárosok hangulatos, mesét és realitást ötvöző világából meríti témáit, más képein a pannon táj, a szelíd biblikus szépségű Balaton-felvidék jelenik meg. Képein csend van, megállt az idő. Tájképein vallásos és bibliai jeleneteket jelenít meg. Emberábrázolásában a klasszicitás hűvösségét követi, karakterábrázolása a groteszk felé hajlik. Avatott ábrázolója a magyar vidék népművészeti hagyományainak.”


Toldi Éva
« vissza