K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Enteriőrkiállítás az érseki palotában
2018. december 4. - 2020. december 31.
« vissza
metszeta05.jpg,

Enteriőrkiállítás az érseki palotában
Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus-járvány miatt a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
műemlék épületei és kiállításai határozatlan ideig nem látogathatók.
A nyitás várható időpontjáról időben tájékoztatjuk Önöket. Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat és facebook-oldalunkat!
Kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre az info.boldoggizella@gmail.com e-mail-címen.

A járványt követően szeretettel várjuk Önöket
műemlék épületeink és kiállításaink megtekintésére.

Jó egészséget kívánnak a
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény munkatársai!
Az itt több teremben kialakított enteriőrkiállítás több éve a Magyar királynék és koronázó püspökök című kiállítássorozat tematikájához kapcsolódik.

Az enteriőrkiállítás az utóbbi 150 év magyar történelmét, a veszprémi egyházmegye történetét, a dualizmus, az Osztrák‒Magyar Monarchia, a „boldog békeidők” időszakát idézi, püspöki hagyatékok, műgyűjtemények, múzeumi műtárgyak, templomok liturgikus tárgyainak bemutatása révén. Kiemelten foglalkozik a kiállítás az utolsó két királynékoronázás, Erzsébet és Zita királyné koronázásának történetével. A liturgikus, képző- és iparművészeti tárgyak, könyvek és levéltári dokumentumok, az enteriőrök mellett kuriózumnak számít a palotában a közel-keleti és a kelet-ázsiai gyűjtemény.

Az enteriőrkiállítás megújítása három évvel ezelőtt kezdődött, és az utóbbi egy évben, a palota külső felújításának ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy ezt a munkát még intenzívebben végezzék. A palota déli oldalán lévő kiállítótermek festési munkái mellett megújulhatott a kiállítótér termeinek 18. századi parkettája is. A Magyar Nemzeti Múzeummal több éve szoros a Gyűjtemény szakmai együttműködése. Ennek köszönhetően az érseki palota állandó kiállításán több éve bemutathatjuk a Történelmi Képcsarnok gyűjteményének műtárgyait is.
« vissza