K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné
2014. január 20. - 2015. december 31. - Értékeink-örökségünk
« vissza
aferencjozseffogadasarakeszitetteredetilegszarvasborulogarnituraazErsekipalotabankicsi.jpg,

Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné
Királynék és koronázó püspökök - Erzsébet és Zita királyné című kiállításunk Habsburg-kori miliőben mutatja be a kiegyezés kori Magyarországot
a „boldog békeidőket”, az Osztrák-Magyar Monarchia válságos évtizedeit, küzdelmeit és végnapjait, két magyar érzelmű királyné sorsán és két koronázó püspök életútján keresztül. A kiállítás a magyar királyné-koronázás szakrális hagyományát állítja középpontba.
A két királynét két tudós püspök koronázta: az oktatás és nőnevelés főpapja, Ranolder János és a könyvgyűjtő báró Hornig Károly bíboros. Mindketten tevékenyen részt vettek a keresztény magyar szellemi és lelki élet megújításában a századfordulón.

A kiállításon az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készült miseruhakészletet, a Zita királyné által Hornig Károlynak adományozott pásztorbotot, az Erzsébet és Ferenc József fogadására készült ülőgarnitúrákat, toalettasztalt, íróasztalt, a bécsi udvar kedvelt herendi készleteit, Zita királyné és IV. Károly király emigrációs évei során készült családi fotókat, valamint Hornig Károly püspök dolgozószobáját mutatjuk be. A D’Élia Szalon Erzsébet-ruharekonstrukcióiból Erzsébet svájci blúzos és fekete bársony ruháját láthatják.
« vissza