K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Szent György-kápolna
2014. január 13. - 2014. december 31. - Értékeink-örökségünk
« vissza
szentgyorgy00kicsi.jpg, Szent György-kápolna belső
Szent György-kápolna belső
Szent György-kápolna
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A székesegyház északi oldalán feltárt építészeti és szobrászati leleteket egy védőépület őriz, melyet Erdei Ferenc, az Országos Műemléki Felügyelőség építésze tervezett
„1957-ben a székesegyház északi oldala mellett faragványos és festett falrészletek kerültek elő: a Szent György-kápolna maradványai. A kapuzat küszöbkövére vésett latin nyelvű felirat került elő a következő szöveggel: IN LIMIE NO SEDETO, helyes olvasata: „in limine non sedeto”, azaz: a küszöbre ne üljetek. A figyelmeztetés a Szent György-napi búcsúra ide sereglőknek szólt. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet még Szent István király 1016-18 között a bolgárok felett aratott győzelme emlékére a bizánci császártól kapott. Vetési Albert püspök a kápolnát felújíttatta, majd 1473-ban újra festette és egy vörösmárvány gótikus oltárt állíttatott fel benne, amelynek töredékeit az ásatás felszínre hozta. Vetésit a Szent György-kápolnában temették el, de sírját a 18. században barbár módon feldúlták.
A 13. századi kápolna feltárása után a kápolna alatt egy korábbi építményt, egy körtemplomot találtunk patkóalakú szentéllyel.”

(H. Gyürky Katalin régész a Szent György-kápolna feltárója)
« vissza