K
i
e
m
e
l
t

h
í
r
e
k
Kiemelt hírek
 
 
Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak - "ékszerdoboz" a Gyűjteményben
2013. május 4. - 2013. december 31. - Értékeink-örökségünk
« vissza
oroszikona17kicsi_1.jpg, Orosz ikon a 17. századból
Orosz ikon a 17. századból
Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak - "ékszerdoboz" a Gyűjteményben
^ További képekért
kattintson a fotóra!
A Gyűjtemény 17-19. századi orosz, szerb és román ikonjait, a kijevi akadémia alkotásait, ortodox liturgikus tárgyakat láthatnak kiállításunkon, mely az ikon teológiáját és az ortodox liturgiát is bemutatja.
„Az ikon nem esztétikailag akar gyönyörködtetni, s nem jó, meleg érzéseket akar kiváltani. Az ikonok vonalvezetésében és arcán ezért nem látunk sok érzelmet: nem az érzelmek szintjén akar hatni. Egy ikon sohasem sír és nem is nevet. Túl van az érzelmek napi hullámhosszain. Nemes arcának valódi tündöklése csak akkor jelenik meg, ha nem reflektorral, hanem gyertyával világítjuk meg: a gyertyaláng élénk mozgásával az ikonarc is életre kel.” (dr. Papp Miklós görögkatolikus lelkész, tanszékvezető főiskolai docens, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola)
Az Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak című kiállítás meditatív módon vezet be az ortodox liturgiába és az ökumené jegyében mutatja be a keleti és nyugati egyházszakadás legfontosabb történelmi pillanatait és az ökumené történelmi kísérleteit. A Gyűjtemény 17-19. századi orosz, délszláv és román ikonjait láthatják – restaurálva. A kiállításon bemutatott ikonok egy éves restaurálási, tisztítási, konzerválási munka után tekinthetők meg. Král Éva, Európa Nostra-díjas restaurátor, Hutai Gábor és Papp János, a Nemzeti Múzeum főrestaurátorai végezték a restaurálási munkát. A kiállításon a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum liturgikus műtárgyait és liturgikus papi és püspöki öltözeteit is láthatják.

Udvarhelyi Erzsébet
« vissza